IASI, “este prin sine insusi un muzeu national”

Itinerar: Ploiesti – Buzau – Focsani – Iasi – Ruginoasa – Miclauseni – Bacau – Focsani – Buzau – Ploiesti

Plecare cu autocarul din Ploiesti in 04.09.2024

Va invitam sa descoperiti Iasul, capitala istorica si culturala a Romaniei!

Acest oras se mandreste cu:

 • prima universitate din țară, Universitatea Alexandru Ioaan Cuza;
 • primul teatru, Teatrul Național Vasile Alecsandri;
 • prima grădină botanică, numită Anastasie Fătu, în onoarea celui mai faimos director al ei;
 • prima bibliotecă, Biblioteca Centrala Universitară, cu un fond de carte absolut impresionant.

Loc in camera dubla cu vedere la Palat      1015 lei

Loc in camera dubla cu vedere spate           995 lei

Camera single cu vedere spate                       1240 lei

camera single cu vedere la Palat                   1280 lei

Pretul include:

 • Transport autocar cu plecare din Ploiesti, Coreco 7 Etaje
 • 2 nopti cazare cu demipensiune si taxa locala, Hotel Moldova 3*, Iasi
 • Ghid de turism

Pretul nu include:

 • Intrarile la obiectivele turistice

ZIUA 1 – 04.09.2024

 Ruta:  Ploiesti – Buzau – Focsani – Iasi (370 km)

 Intalnirea cu ghidul de turism la ora 06:00, Coreco – 7 Etaje.

Vizitam:

Muzeul Satului Vrancean

Este un loc reprezentativ pentru viaţa, tradiţiile şi obiceiurile din Vrancea. Muzeul Satului Vrâncean este localizat foarte aproape de Focșani, în crângul Petrești, in anul 1977 este construit si conține 73 de construcții autentice, grupate în 32 de complexe, totalizând peste 6.000 de obiecte diferite. Pot fi văzute și vizitate gospodării și construcții din localități de pe văile Putnei, ale Zăbalei, Milcovului, Râmnicului sau Siretului.

Mausoleul Eroilor de la Marasesti

Monumentul este ridicat în memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial când, deși inferioare numeric, trupele române au reușit să respinga atacul trupelor germane. Prețul acestei victorii a fost de 480 de ofițeri și peste 21.000 de soldați români. Ostașii căzuți în acea zi au fost înmormântați în viile moșierului Ulise Negropontes, pentru ca în 1924 să fie reînhumați în criptele viitorului monument. În cele 163 de cripte (154 cripte individuale și 9 cripte comune) din cele 18 culoare ale monumentului sunt îngropați 5073 de soldați și ofițeri.

Ridicat între anii 1923 și 1938, mausoleul a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu.

Vom efectua un tur pietonal in Iasi unde vom descoperi:

Ansamblul Monument Istoric Manastirea Golia

Manastirea Golia este un important lacas de cult care a primit numele dupa primul sau ctitor, logofatul Ioan Golia. Asezamantul ecleziastic se prezinta ca o fortareata tipic medievala. Actuala biserica a fost refacuta de Vasile Lupu intre anii 1650 – 1653 si terminata in 1660 de catre fiul acestuia, Stefanita. Biserica reprezinta o imbinare de stiluri, indeosebi baroc si bizantin avand ca hram praznicul “Inaltarii Domului”. Manastirea este inconjurata de un zid inalt, prevazut la colturi cu turle si un turn clopotnita refacut in 1900. Turnul Goliei ridicat in anul 1855 reprezinta astazi o mare atractie turistica.

Alaturi de turn se afla prima casa de apa din Iasi cu fantana turceasca in exterior. In incinta ansamblului se mai pastreaza o casa cu coloane din secolul al XVII – lea, in care a locuit temporar Ion Creanga, in perioada in care a fost diacon la Golia.

Teatru National Vasile Alecsandri

O spectaculoasa cladire neoclasica care este si sediul companiei nationale de opera. Teatrul a fost contruit in 1890 de echipa austriaca a lui Fellner si Helmer. Opulenta se remarca o putem remarca si in interior.

Catedrala Mitropolitana

Cu hramul Sfânta ParaschevaÎntâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.

Catedrala ieșeană este o clădire monumentală, de plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renașterii italiene. Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de baroc.

Cazare si servirea cinei, Hotel Moldova 3*, Iasi 

ZIUA 2 – 05.09.2024

Mic dejun.

 Ne deplasam cu autocarul si vizitam in prima parte a zilei:

Manastirea Galata

Manastirea Galata este o manastire de maici, ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre domnitorul Petru Schiopul in partea de vest a orasului Iasi. Biserica, inconjurata de ziduri prevazute cu creneluri si avand un turn clopotnita inalt la intrare, are aspectul unei fortarete, servind adesea ca loc de aparare si uneori ca resedinta domneasca. Ansamblul Manastirii Galata a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2015 si este format din urmatoarele obiective:

 • Biserica „Înălțarea Domnului” – datand din perioada 1582-1583;
 • Palatul Domnesc – datand din perioada 1726-1728;
 • Turnul clopotniță – datand din anul 1584;
 • Zidul de incinta – datand din anul 1584.

Manastirea Frumoasa

Manastirea Frumoasa este o manastire ortodoxa de calugarite ctitorita in secolul al XVI-lea de catre hatmanul Melentie Balica si refacuta de mai multe ori in decursul timpului.

Ansamblul Manastirii Frumoasa a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 și este alcătuit din următoarele sase obiective:

 • Biserica „Sf. Voievozi” – datand din perioada 1836-1839;
 • Palatul de pe ziduri – datand din perioada 1818-1819;
 • Ruinele Palatului „pentru femei” – palatul domnițelor, aflat astazi în ruină, la intrarea în manastire; datand din secolul al XVIII-lea;
 • Turnul-clopotnita – datand din perioada 1819-1833;
 • Zidul de incinta – datand din perioada 1726-1733;
 • Mausoleul lui Grigore Sturdza – datand din perioada 1833 și aflat lânga biserica.

Manastirea Cetatuia

 

Manasirea Cetatuia este o manastire ortodoxa de calugari ce imbratiseaza orasul de pe o colina din apropierea viilor si ne ofera informatii detaliate despre istoria complexa a Iasului. Intemeiata de domnitorul Gheorghe Duca , acest frumos lacas de cult ortodox, inca in functiunea a fost terminat in anul 1672. Se va observa motivul braului ce cuprinde peretii exteriori, imitand motivul franghiei impletite specific bisericilor de lemn din Romania.

Timp liber pentru servirea pranzului.

Dupa-amiaza ne vom continua vizita cu autocarul astfel:

Bojdeuca lui Ion Creanga

O coliba mica din lemn in care a locuit intre 1872 si 1889 Ion Creanga, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani din secolul al XIX-lea. Incantator de neprotocolar, muzeul contine obiecte si fotografii legate de viata scriitorului.

Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, organizat în clădirea anexă și inaugurat la 11 iunie 1989, adăpostește biblioteca, fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. În fața noii clădiri a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.

Parcul Copou – Teiul lui Eminescu

Parcul Copou a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza.

In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi. Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea “Junimea” cu busturile din bronz ale membrilor sai.

In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu , pios omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.

Gradina Botanica

Aparține de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și ocupă 105 hectare care sunt împărțite în 12 sectoare cu diverse plante rare, fosile vii sau alte specii de floră.

Întregul ansamblu a fost inaugurat în 1856 și numit după cel care l-a fondat: Anastasie Fătu, naturalist și medic. Pe vremea aceea era prima grădină botanică universitară de pe pământul românesc. Apoi, din anul 1963 încep amenajările, care în prezent se realizează periodic.

Pe teritoriul grădinii se mai află un parc dendrologic, ce poate fi vizitat, și o mănăstire de maici . 

Cazare si servirea cinei, Hotel Moldova 3*, Iasi                                                 

ZIUA 3 – 06.09.2024

Ruta: Iasi – Ruginoasa – Miclauseni – Bacau – Focsani – Buzau – Ploiesti  (400 km)

Vizitam:

Palatul Alexandru Ioan Cuza

La început palatul de la Ruginoasa a aparținut familiei Sturdza, iar în secolul XVII -lea a fost cumpărat de Duca Vodă. În anul 1804 când s-a construit edificiul a fost amenajat cu un parc, alei pline de statui, bănci ascunse în labirinturi din garduri vii și un iaz cu sălcii de jur împrejur. Clădirea păstrează și în ziua de astăzi caracteristicile stilului neogotic, fiind în formă de pătrat cu un singur etaj, pe toate din cele patru fațade se găsesc aceleași elemente precum balcoane susținute de lespezi din piatră și peroane largi. Anul 1811 a venit cu o schimbare pentru palat, mai exact în spatele acestuia a fost ridicată o biserică de conac chiar pe locul unde înainte exista o biserică micuță din lemn.

Despre istoria reședinței de vară a domnitorului Alexandru Iona Cuza se spune că pe cât ar fi de frumoasă pe atât a fost umbrită de-a lungul timpului de momente triste, povești de iubire tragice și secrete. Acestea împreună au făcut ca în rândul celor din zonă să se știe de palat drept „Rușinoasa”. Palatul întins pe circa 14 hectare a ajuns în proprietatea domnitorului și a soției sale doamna Elena în anul 1862. Doamna Elena fiind și cea care a locuit acolo atunci când soțul era ocupat la București sau Iași. Tot „Elena Doamna” – așa cum o numeau oamenii, a fost cea care s-a ocupat de alegerea mobilierului și de îngrijirea domeniului din jurul palatului.

In anul 1982 a fost inaugurat oficial cu numele „Muzeul Memorial Al. I. Cuza” și care cuprindea o secție specială de istorie și una de etnografie. Astfel la parterul clădirii există exponate din viața domnitorului Al. I. Cuza, iar la etaj muzeografii au lucrat la reamenajarea locului conform înfățișării din vremea domnitorului. Aici au fost aduse piese de mobilier de epocă, tacâmuri de argint, cărți ș.a.m.d. Unele piese confecționate din lemn de stejar sunt cele originale comandate de Elena Cuza de la firma pariziană P.P. Mazaroz Ribaillier. Realizat în stilul neogotic conform elementelor de romantism german, palatul din Ruginoasa poate fi comparat cu Palatul Sturdza din Miclăușeni.

Castelul Sturza

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni, la o distanță de 20 km de Roman și 65 km de municipiul Iași.

În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.

Ansamblul este format din 3 monumente:

– Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” – datând din 1787;

– Castelul Sturza – datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 și în secolul al XIX-lea;

– Parcul – datând din secolul al XIX-lea.

Ne deplasam spre Ploiesti unde vom ajunge in cursul serii.

Sfarsitul pachetului de servicii turistice.

INFORMATII ADITIONALE:

 • Așezarea în autocar va fi realizată conform diagramelor, în funcție de ordinea înscrierii turiștilor;
 • Grup minim: 25 de persoane. Pentru grup intre 20 – 24 persoane platitoare, excursia  se va organiza, dar va trebui platit un supliment de 100 lei / persoana ;
 • Avans la inscriere 30% din valoarea pachetului turistic si diferenta se achita cu 30 de zile inaintea inceperii sejurului/circuitului;
 • Organizatorul poate modifica traseul in functie de conditiile meteo si situatiile neprevazute, ordinea vizitelor se poate modifica;
 • Camerele sunt matrimoniale, nu toate camerele au balcon ; nu se poate garanta un anumit tip de camera (cu balcon sau fara balcon);
 • Nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice din program

Rezerva oferta completand formularul de mai jos

Detalii vei primi pe email in cel mai scurt timp posibil. Iti multumim pentru solicitare!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.